Rullstols- och handikappramper

Robusta och lätta att montera

Kompletta och prisvärda handikappramper för bostadsanpassning

Våra ramper för permanent bruk lämpar sig bra för entréer i offentlig miljö eller vid bostadsanpassning för rörelsehindrade. Ramperna är robusta, lätta och enkla att montera.  

Våra handikappramper tillverkas av aluminium och levereras i kompletta satser kompletta med eventuella räcken och stödben som oftast är ställbara för enkel installation

Din ramp tillverkas efter dina mått. Normalt byggs en ramp i bredden 900 eller 1300. Den bredare används till entréer i offentliga miljöer medan den smalare i större utsträckning används vid bostadsanpassningar med krav på ökad tillgänglighet. Valet av bredd är även beroende på hur handikapprampen skall användas; om man tex har en elrullstol är en bredare ramp att föredra.

Rampens längs bestäms av höjdskillnaden. För att följa Boverkets råd för tillgänglighet får en ramp max ha en lutning på 1/12 (dvs ungefär 8%), dvs att för varje meter i höjdskillnad så måste rampen vara 12 meter lång. I många fall är det svårt att få plats med en så lång handikappramp och då kan man istället göra rampen i L- eller U-form med ett vilplan i vinkeln.

En handikappramp är oftast försedd med räcken på en eller två sidor. I de fall rampen skall stå uppställd mot en vägg sätter man inte ett räcke på sidan mot väggen, utan där monteras istället en handledare på konsoler i väggen. Räckena kan får i standardutförande (handledare + följare) eller i barnsäkert utförande som pinnräcken. Ofta utrustas räckena med en böj längs ner för att möta kraven på tillgänglighet.

Alla ramper är försedda med avåkningsskydd på båda sidor.

Våra handikappramper kan levereras i ett stycke på upp till 6 meter, men för enklare transport och installation delas en ramp ofta upp i sektioner som enkelt sammanfogas på plats vid montering.

Den stora fördelen med ramper i aluminium är att de är förhållandevis lätta. Uppskattningsvis väger en handikappramp / rullstolsramp mindre än hälften av motsvarande ramp i förzinkat järn. Dessa underlättar väsentligt vid montering. En ramp som är tillverkad i aluminium kan heller inte rosta utan får en lång livslängd även i utsatta miljöer.

 

Planer och vilplan

Till rampen behöver man ofta ett plan / plattform överst och även i vinklarna om man har en vinklad ramp.

Våra planer och vilplan kan fås skräddarsydda i exakta mått och de byggs i samma system av aluminium som ramperna.

 

Andra användningsområden

En handikappramp kan med fördel användas för ändamål som inte har med tillgänglighet att göra. Eftersom ramperna är tillverkade med ett rejält “helt” halkskyddat golv (ej sträckmetall) så passar de även bra som ramper inom industri, lager och istället för trappor mellan plan med små höjdskillnader. Ramperna kan få med hålad eller hålad golvprofil där den hålade profilen med fördel används utomhus eller i smutsiga miljöer.


Trappverket AB
Hästskovägen 5
183 56 Täby

Telefon
08-425 00 300

BG 5179-1572
Org. nr. 559092-7223